Împreună pentru natură!

Un proiect realizat de către 5 tineri voluntari cu scopul de a reduce nivelul poluării cauzate de aruncarea neregulamentară a deșeurilor, din Munții Făgăraș.

Despre proiect

În ultimii ani, așa cum poate ați observat, a crescut imens numărul celor care își petrec concediile la munte, ceea ce ar trebui să fie un lucru îmbucurător dacă aceștia ar ști să prețuiască și să respecte natura. Din nefericire, rezultatul acestui fapt se identifică cu munții de gunoaie lăsați în urmă, în locuri în care nu te-ai gândi că piciorul uman ar putea să ajungă. Unele din cele mai frumoase zone turistice și trasee montate din partea argeșeană a Munților Făgăraș sunt împânzite de gunoaie. Problemele în zonele montane sunt desigur, mult mai diverse. Vorbim despre tăieri ilegale de păduri, despre amenajări fără autorizații, dar mai ales despre deșeuri, aruncate la întâmplare atât de localnici, cât și de turiști.

Astfel, pe multe trasee turistice și în zone adesea frecventate de oameni, gunoaiele sunt tot mai des încadrate în peisajul general: PET-uri și diverse ambalaje din plastic, hârtii, cartoane, cutii de aluminiu și multe alte deșeuri. Culmea, marea majoritate a acestor deșeuri sunt reciclabile, deci reprezintă chiar o resursă ce ar putea fi valorificată după curățarea respectivelor zone. Cauzele munților de deșeuri din Munții Făgăraș sunt multiple – lipsa de educație ecologică, lipsa unor reglementări legislative coerente și consolidate de protejare a mediului înconjurător a faunei și florei, numărul redus al spațiilor de depozitare a deșeurilor în zonele montane, indiferența autorităților, ineficiența firmelor de salubrizare care nu golesc coșurile de gunoi la timp etc.

Prin acest proiect am decis să contribuim la ecologizarea a 6 zone din Munții Făgăraș.

 

22 mai 2021

18 voluntari

21 de saci de gunoi colectați

19 iunie 2021

12 voluntari

9 de saci de gunoi colectați

14 august 2021

17 voluntari

6 de saci de gunoi colectați

21 august 2021

24 voluntari

84 de saci de gunoi colectați

28 august 2021

9 voluntari

8 de saci de gunoi colectați

4 septembrie 2021

16 voluntari

11 de saci de gunoi colectați

Ce am învățat?

Pe parcursul proiectului am realizat 6 acțiuni de ecologizare în munții Făgăraș, am oferit tuturor voluntarilor implicați sesiuni informative cu privire la problemele de mediu, problema poluării în comunitatea locală și ce pot face fiecare dintre ei pentru a produce schimbări pozitive și pentru a proteja natura. 

$

Cum să colectăm selectiv

$

Cum se reciclează corect

$

Cum se depozitează corect deșeurile

$

Tinerii au nevoie de educație ecologică

$

Vrem să facem mai mult

$

Fiecare dintre noi putem să facem bine naturii

$

Putem să facem față provocărilor și să ne adaptăm în orice situație

$

Uneori lucrurile nu merg conform planului

$

Suntem mai puternici împreună

Proiectul „Împreună pentru natură” a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin Corpul European de Solidaritate. Acest blog reflectă doar opiniile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru informațiile conținute în acesta.

Let's Connect

contact@euroactive.org
Curtea de Argeș, Romania

Volunteer

There are lots of ways to lend a Helping Hand.

Let's be #euroactive together!

Donate

Invest in Youth, Invest in Education!

Support us!

Newsletter

Receive emails with news about different opportunities, educational resources, and updates on our projects.