Proiect de solidaritate

Sustainability Focus

Curtea de Argeș

Januarie 2022 – Decembrie 2022

Despre proiect

Scop

Proiectul Sustainability Focus este un proiect creat cu scopul de a educa și sensibiliza tinerii din Curtea de Argeș și împrejurimi cu privire la problemele de mediu și schimbările climatice, dezvoltându-le interesul pentru sustenabilitate și implicarea în activități de mediu.

“Sustainability is no longer about doing less harm. It’s about doing more good.”

Obiectivele proiectului

1. Motivarea a 10 tineri din Curtea de Argeș, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de  ani, să devină activiști de mediu, ca urmare a unor discuții și sesiuni de pregătire cu activiști de mediu pe subiecte legate de educația ecologică, în perioada de implementare a proiectului.

2. Dezvoltarea cunoștințelor cu privire la mediu și la problemele de mediu pentru 150 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, prin organizarea de workshop-uri în 5 școli din Curtea de Argeș pe teme legate de: resursele planetei, consumul responsabil, poluare, biodiversitate, reciclare, schimbări climatice, sustenabilitate, dezvoltare durabilă.

În timpul implementării proiectului, activitățile au fost împărțite în trei direcții principale:

1. Direcția comunitară: prin implicarea tinerilor din comunitate ca voluntari și crearea de postere care au fost afișate în municipiu. În prima etapă a proiectului, s-a desfășurat procesul de recrutare a voluntarilor care au devenit mini-activiști de mediu și care au fost obligați să completeze un formular public online.

2. Direcția educațională: prin organizarea de workshop-uri tematice pentru elevi și tineri din Curtea de Argeș și împrejurimi. Workshop-urile au abordat teme precum biodiversitatea, reciclarea, poluarea, resursele planetei și consumul responsabil. Aceste ateliere au avut loc pe parcursul întregului proiect și au avut scopul de a pregăti voluntarii implicați.

3. Direcția practică: prin utilizarea unor metode în timpul workshop-urilor, în care elevii și tinerii au fost implicați activ, au lucrat în echipe și au avut un spațiu sigur pentru a-și exprima opiniile.

Prin aceste direcții, s-au organizat 9 ateliere cu teme similare, destinate mini-activiștilor de mediu, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai ușor cum se leagă temele proiectului (“Implicarea în comunitate”, “Cum colaborăm cu factorii de decizie/municipalitatea”, “Orașul verde. Cum putem ajunge la el?”, “Biodiversitatea”, “Deșeurile și poluarea”, “Resursele planetei și consumul responsabil”, “Schimbările climatice”, “Ce este Pactul Verde European și cum ne schimbă viața?”, “Agenda 2030 și sustenabilitatea”). Aceste ateliere au avut rolul de învățare, pentru ca mini-activiștii să poată crea și susține cele 6 ateliere din școlile gimnaziale și dintr-unul dintre liceele din oraș, să creeze cele 30 de postere pe 3 teme de ecologie și să elaboreze lista de 10 propuneri verzi pentru Primăria Curtea de Argeș.

Mijlocul poveștii

Am început proiectul cu speranța că vom schimba ceva, deși nu toți au fost convinși că un număr așa mic de persoane poate avea un impact așa mare. Dintr-o mână de tineri pasionați, implicați și interesați de planeta noastră am ajuns o adevărată comunitate. Proiectul Sustainability Focus este departe de a fi gata, însă deja s-a dezvoltat armonios până acum. 

Primul atelier a fost cel care ne-a emoționat nespus de mult. Deși numărul de persoane nu a fost foarte mare, impactul lăsat asupra tinerilor a fost, credem noi, unul masiv. De aceea, aceștia s-au apropiat din ce în ce mai mult în următoarele ateliere. Participanții găsesc impresionant faptul că pot învăța lucruri atât de interesante în afara școlii.

De-a lungul proiectului, până în prezent, am realizat atât activități online (pentru a facilita prezența oamenilor și a avea speakeri specialiști), cât și fizic. Atelierele fizice au câștigat mai multă simpatie în rândul participanților – fiind considerate “un prilej de a comunica cu persoane ce au interese comune”, “mai interactive” și “oferind o conexiune mai profundă între voluntari”.

Zilele trecute, la ideea unuia dintre participanți, a avut loc un eveniment neplanificat, dar cu un impact major. Apelând la cunoștințele primite în timpul atelierului despre Pactul Verde European, am realizat un schimb de obiecte între voluntari. Tinerii participanți ne-au transmis că a fost una dintre părțile preferate ale proiectului de până acum și că vor să facem și partea a doua pe viitor. A fost o oportunitate pentru ei să obțină diverse obiecte necesare, dar și să facă loc în casă, scăpând de cele ce nu mai foloseau de mult timp.

Suntem mulțumiți de cum merge proiectul în acest moment și vă așteptăm și pe voi să ne fiți alături în continuarea poveștii noastre verzi! Urmează atelierele în școli, ceea ce ne face să fim și mai entuziasmați de ceea ce se va întâmpla!

Echipa Sustainability Focus

Următorul pas a constat în organizarea a 6 ateliere în școli, adresate elevilor cu vârste între 12 și 15 ani. În ciuda faptului că inițial atelierele erau prevăzute doar pentru școlile gimnaziale, mini activiștii de mediu și-au dorit să-și împărtășească cunoștințele și cu colegii de la liceu. Atelierele organizate pentru elevii de gimnaziu au fost diferite de cele pentru liceeni, folosind concepte mai ușor de înțeles și explicând subiectele abordate în detaliu. Acestea s-au axat pe sustenabilitate, dezvoltarea durabilă (în sensul de oraș verde) și consumul responsabil.

La finalul fiecărui atelier, elevii au fost încurajați să participe la discuții libere, exprimându-și ideile privind modul în care Curtea de Argeș ar putea deveni un oraș mai verde. Pentru a dezvolta ideile acestora, am creat un formular public prin care tinerii au putut să răspundă la acest subiect și să dezvolte idei. Formularul a adunat 50 de răspunsuri, iar pe baza acestora am alcătuit o listă de propuneri “verzi”, care a fost trimisă Primăriei Curtea de Argeș.

A fost foarte interesat. Am învățat multe despre planetă, mediu și cum putem noi salva lumea.

Am înțeles lucruri noi despre ce aș putea să fac eu acasă ca să nu mai poluez.

A fost foarte distractiv să facem o oră diferită și să vorbim despre lucururi de genul ăsta.

Cred că toți putem fi mini activiști de mediu ca cei care ne-au vorbit astăzi!

Sustenabilitate mi se părea un cuvânt ciudat până astăzi când am înțeles ce înseamnă.

E wow că am fost întrebată cum aș vrea să arate orașul nostru.

Lista propuneri

Propunerile tinerilor au fost împărțite în 10 puncte, astfel:

  1. Plantarea unui număr mai mare de copaci în zona centrală pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a oferi o atmosferă mai sănătoasă și relaxantă locuitorilor municipiului.
  2. Extinderea suprafeței de parcuri și zone verzi pentru a oferi mai multe oportunități pentru recreere și odihnă în aer liber.
  3. Instituirea unor locuri speciale pentru eliminarea deșeurilor voluminoase (ex. centre de colectare voluntară), pentru a ușura gestionarea acestora și a reduce impactul asupra mediului.
  4. Crearea unor spații sau realizarea de evenimente speciale în care oamenii să poată schimba lucruri în loc să le arunce, contribuind astfel la reducerea cantității de deșeuri și la extinderea duratei de viață a produselor.
  5. Extinderea numărului de centre de reciclare și promovarea acestora la nivel municipal pentru a încuraja oamenii să recicleze și pentru a reduce impactul deșeurilor asupra mediului.
  6. Creșterea numărului de coșuri de gunoi stradale de colectare selectivă, pentru a ușura procesul de reciclare a deșeurilor.
  7. Implementarea unor campanii de donare a bunurilor în stare bună pentru prelungirea duratei de viață a acestora și reducerea cantității de deșeuri.
  8. Extinderea oportunităților de finanțare la nivel municipal pentru organizațiile care organizează ateliere pe teme de mediu și ecologie, la care pot participa persoane de toate vârstele, pentru a crește nivelul educației ecologice în comunitate.
  9. Modernizarea flotei de transport public prin înlocuirea vehiculelor cu emisii poluante cu mijloace de transport sustenabile (ex. autobuze electrice), pentru a extinde oportunitățile de transport public eficient și a reduce impactul acestora asupra mediului.
  10. Extinderea pistelor de biciclete sigure și accesibile, într-un mod sistematic și integrat, pentru a oferi cetățenilor o alternativă durabilă și ecologică de transport și pentru a spori siguranța cicliștilor în municipiu.

Ce spun tinerii?

Alexanadra

Voluntar

Alexandra Dumitrache a fost unul dintre tinerii implicați în proiectul “Sustainability Focus” care ne-a demonstrat că schimbarea vine cu implicarea fiecăruia. Ea este student în București, în anul I, dar acest lucru nu a oprit-o din a se implica în a face din Curtea de Argeș un oraș mai deschis către tineri. Printre activitățile sale preferate se numără cititul și călătoritul.

Am fost curioși să aflăm mai multe despre motivația care a stat în spatele implicării în proiectul  “Sustainability Focus” și despre cine este Alexndra.

1. Ce a însemnat pentru tine ‘Sustainability Focus’?

Pentru mine  ‘Sustainability Focus’ a însemnat o nouă provocare, o nouă ocazie de a învăța lucruri noi. A fost în același timp și un proiect în care m-am simțit bine și în care am întâlnit niște oameni extraordinari, dornici să ajute comunitatea.

2. Cum arată implicarea într-un oraș micuț cum este Curtea de Argeș?

Curtea de Argeș este un oraș micuț, dar cu mult potențial și cu o mulțime de tineri gata să se implice în dezvoltarea acestuia. Consider că fiecare persoană care încearcă să ajute, încearcă să se implice astfel încât să aducă o schimbare în orășelul nostru drag, deja ajută la construirea primilor pași spre mai bine.

3. Ce înseamnă sustenabilitatea pentru tine?

Sustenabilitatea pentru mine este un concept foarte important deoarece mediul înconjurător, natura, Pământul trebuiesc respectate și îngrijite. Sustenabilitatea este soluția spre mai bine și mă bucur enorm că am avut șansa, cu ocazia acestui proiect, să aflu și mai multe despre acest subiect foarte important.

4. Ce sfat i-ai da unui tânăr care caută oportunități de voluntariat?

Cred că l-aș sfătui să încerce, pentru că de cele mai multe ori ne este teamă să încercăm lucruri noi. Poate pentru că ne este teamă că nu ne va plăcea, nu ne vom regăsi, nu ne vom integra și de aceea preferăm să rămânem în zona noastră de confort. Asta l-aș sfătui pe un tânăr care caută oportunități de voluntariat, să aibă curaj și să încerce , pentru că merită!

Daria

Voluntar

Daria este unul dintre tinerii implicați din Curtea de Argeș. Se descrie ca o tânără activă și dornică de schimbări în bine pentru comunitatea din care face parte. Face voluntariat încă din gimnaziu și crede cu tărie că toate aceste experiențe i-au modelat personalitatea. Implicarea ei în proiecte din diferite domenii, de la robotică la educație sau tineret i-au adus energia și speranța că implicarea face diferența. Chiar dacă este studentă în anul I și s-a mutat deja în București, încă aduce vântul schimbării în bine în micul Curtea de Argeș.

Daria a fost unul dintre tinerii implicați în Sustainability Focus, iar asta ne-a făcut să vrem să aflăm mai multe despre ea.

1. Cum te-ai hotărât să te înscrii în proiectul ‘Sustainability Focus’?

Nu este pentru prima dată când iau parte la un demers din sfera ecologiei și a protecției mediului înconjurător. Pot spune că această arie reprezenta de dinainte un interes prioritar pentru mine. Am descoperit proiectul prin intermediul social media. Descrierea suna promițător, așa că am dorit să aflu mai multe. Ulterior am aflat că o cunoșteam și pe fata datorită căreia Sustainability Focus a ajuns în orașul nostru – Adina. Implicarea sa pe întreaga durată a activităților a reprezentat un pilon esențial în buna desfășurare a lor, atrăgând un număr semnificativ de tineri din Curtea de Argeș și împrejurimi să ni se alăture în călătoria aceasta verde.

2. Cum crezi că arată schimbarea către un oraș sustenabil?

La baza oricărei schimbări benefice stă educația. Într-adevăr un oraș sustenabil oferă transport în comun eficient, numeroase spații verzi, posibilitatea de a colecta selectiv deșeurile, folosește energie regenerabilă pentru iluminatul stradal și instituțiile publice, însă nu poți oferi cetățeanului aceste beneficii fără a îl educa în privința lor. Și de unde putem începe acest proces de educație verde a comunității în mod eficient, dacă nu de la firul ierbii? Schimbarea pleacă de la tineri care știu că dacă facem fiecare câte o schimbare sustenabilă în viețile noastre, oricât de mică, putem muta munții din loc.

3. De ce crezi că are nevoie comunitatea din Curtea de Argeș pentru a deveni mai implicată?

Pe parcursul proiectului am reușit să ținem și ateliere în școlile din oraș, iar interesul tinerilor era destul de mare pentru această zonă. Elevii de gimnaziu ne-au mărturisit că le-ar plăcea să se implice mai mult, dar nu știu cum să ajungă la noi. De aceea, consider că este deosebit de importantă implicarea școlilor și a instituțiilor publice în sprijinul activiștilor civici și a ONG-urilor din oraș. Cu siguranță un tânăr voluntar va rămâne implicat pentru binele colectiv și la vârsta maturității.

4. Ce a însemnat pentru tine să ții ateliere pentru tinerii din Curtea de Argeș?

Fiecare atelier ținut mi-a confirmat și reconfirmat că mereu există mai bine. Tinerii din orașul meu – de la cei mai mici până la cei de vârsta mea – au dat dovadă de interes pentru subiect, implicare activă și au fost dornici să afle mai multe despre noi. La finalul fiecărei astfel de activități, le-am cerut bineînțeles feedback, primind un număr impresionant de mare de întrebări referitoare la ce alte acțiuni marca Sustainability Focus pot participa pe viitor. 

Mi-ar face mare plăcere să continui atelierele de acest fel pentru cei din orașul meu. Mi-am îmbunătățit aptitudinile de comunicare, transmitere eficientă a informației și am aflat și eu mai multe despre anumite subiecte de interes din sfera ecologică pe parcursul pregătirii trainingurilor. De asemenea, fiind o persoană extrovertită, vorbitul în public a reprezentat întotdeauna o activitate plăcută pentru mine. Prin intermediul Sustainability Focus am avut oportunitatea de a fructifica această pasiune.

5. De ce ai recomanda voluntariatul tinerilor care citesc asta?

Voluntariatul este o activitate care aduce doar beneficii, atât pentru comunitate, cât și pentru tine. 

O comunitate se poate dezvolta doar dacă membrii săi trag în aceeași direcție – spre mai bine. Voluntariatul se desfășoară într-o gamă largă de domenii. Poate nu ești dornic să te implici într-un proiect precum Sustainability Focus deoarece ecologia nu este un interes prea mare pentru tine, dar asta nu înseamnă că nu poți activa în altă zonă. Prin voluntariat poți revoluționa tehnologia, educația și orice altceva te pasionează.

De asemenea, fiind voluntar te dezvolți ca persoană. Poți învăța un nou skill – precum grafică, poți deveni mai sociabil, mai dezinvolt, vei reuși să ai un time management mai bun. Beneficiile sunt nenumărate și pe plan personal. Tu, voluntarul, devii versiunea 2.0 a propriei persoane de dinainte. Am învățat atât de multe din experiențele avute în cadrul voluntariatului și am dobândit un număr vast de abilități. Câteva le-am enumerat mai sus, pe restul vă las să le descoperiți singur!

Collapse

Jared Diamond

Cartea lui Jared Diamond descoperă secretul din spatele motivului pentru care unele societăți înfloresc, în timp ce altele cad și ce înseamnă acest lucru pentru viitorul nostru. Ce s-a întâmplat cu oamenii care au făcut statuile abandonate ale Insulei Paștelui? Ce s-a întâmplat cu arhitecții piramidelor Maya care se prăbușesc? Vom merge oare pe aceeași cale, zgârie-norii noștri rămânând într-o zi părăsiți și îngroziți ca templele de la Angkor Wat? Cartea lui Jared Diamond arată cum – spre deosebire de strămoșii noștri – putem beneficia de pe urma cunoștințelor noastre despre trecut și învăța să fim supraviețuitori.

The Omnivore’s Dilemma

Michael Pollan

Dilema Omnivorului este aceea că oamenii pot mânca aproape orice se găsește în natură, dar experimentează anxietate atunci când trebuie să aleagă ce să mănânce. „Ce avem la cină?” poate părea o întrebare simplă până când jurnalistul și detectivul alimentar Michael Pollan a început să investigheze dincolo de aparențe. Cartea lui Michael Pollan îi încurajează pe copii să ia în calcul consecințele pe care le au alegerile lor alimentare asupra sănătății personale și globale. Această carte te va face să îți pui tot felul de întrebări despre ce se află pe eticheta produsului consumat sau proveniența sa. Vei investiga ce se întâmplă dincolo de locul cinei și până să digeri ultima pagină, vei fi pus cap la cap toate piesele fascinante (și uneori șocante) ale puzzle-ului din farfuria ta și ale modului în care a ajuns acolo. La finalul lecturii este cert că vei face anumite schimbări în viața ta și vei consuma alimentele cu cap pe viitor.

Eaarth

Bill McKibben

În urmă cu douăzeci de ani, cu „The End of Nature” , Bill McKibben a oferit unul dintre primele avertismente despre încălzirea globală. Acele avertismente au rămas în mare parte neascultate; acum, insistă el, trebuie să recunoaștem că am așteptat prea mult și că schimbarea masivă nu este doar inevitabilă, dar este deja în curs. Vechiul nostru glob familiar se topește brusc, se usucă, devine tot mai acid, se inundă și arde în moduri pe care niciun om nu le-a văzut vreodată. Am creat, în foarte scurt timp, o nouă planetă, încă de recunoscut, dar fundamental diferită.  O lume în schimbare aduce cu sine costuri, dar creșterea economică nesfârșită care ar putea susține o asemenea amploare depinde de planeta stabilă pe care am reușit să o distrugem. Speranța noastră depinde, susține McKibben, de reducere prin construirea tipului de societăți și economii care se pot concentra asupra lucrurilor esențiale. Schimbarea fundamentală este cea mai mare speranță a noastră pe o planetă dezechilibrată brusc și violent.

The Nature of Nature: Why We Need the Wild

Enric Sala

În acest manifest, un ecologist de renume internațional explică clar de ce protejarea naturii este cea mai bună asigurare de sănătate a noastră și de ce are sens economic. Enric Sala vrea să schimbe lumea și în această carte convingătoare, el ne arată cum. Odată ce apreciem modul în care funcționează natura, afirmă el, vom înțelege de ce conservarea este înțeleaptă din punct de vedere economic și esențială pentru supraviețuirea noastră. Folosind exemple concrete din expedițiile sale și ale altor oameni de știință, Sala arată înțelepciunea de a face loc naturii în sufletele noastre, chiar dacă populația devine tot mai urbanizată. Într-un epilog sobru el arată cum salvarea naturii ne poate salva pe toți, inversând condițiile care au dus la pandemia de coronavirus și prevenind alte catastrofe globale.

Natural Capitalism

Paul Hawken, Amory Lovins și Hunter Lovins

Prima revoluție industrială a inaugurat 200 de ani de dezvoltare materială fără egal pentru omenire dar, costurile și consecințele sunt acum peste tot din ce în ce mai evidente: sistemele vii de care depindem sunt în retragere. Pădurile, solul vegetal, pajiștile, zonele umede, oceanele, recifele de corali, atmosfera, acviferele, tundra și biodiversitatea sunt factori limitatori – capitalul natural de care depinde toată activitatea economică și toți sunt în declin. Adăugați la asta o dublare a populației lumii și o înjumătățire a resurselor disponibile pe cap de locuitor în primii 50 de ani ai secolului XXI, iar inevitabilitatea schimbării este clară. Această lucrare oferă forme de industrie și comerț care nu numai că pot îmbunătăți enorm bunăstarea populației în creștere a lumii, dar va inversa distrugerea și poluarea naturii și va restabili procesele naturale atât de vitale pentru viitor. Cartea prezintă patru strategii centrale și interdependente necesare pentru a perpetua abundența, a preveni penuria și a oferi o bază solidă pentru dezvoltarea socială. Autorii acestui volum sunt în egală măsură economiști, afaceriști și, bineînțeles, ecologiîti. Cartea este un argument despre contabilitate susținut prin cifre. O carte bine organizată, scrisă corespunzător și plină de anecdote care ne documentează despre pericolele care se apropie, dar care ne și oferă posibilități pentru a schimba ceva.

Recomandările voluntarilor

Voluntarii Sustainability Focus s-au simțit foarte apropiați de subiectul proiectului. O parte dintre aceștia și-au unit pasiunea pentru mediu cu cea pentru cărți și a rezultat unul dintre topurile care demonstrează că ecologia este cu adevărat un subiect fierbinte pentru oameni.

Iată, așadar, top 5 cărți de ficțiune despre mediu recomandate de voluntarii Susatianbility Focus:

Pământul nelocuibil

David Wallace-Wells

Când nu luăm în seamă cele mai groaznice scenarii, nu mai suntem atenți la posibilele rezultate, pe care tindem să le vedem ca scenarii extreme pentru care nu mai trebuie să elaborăm vreun plan. Cartea lui David Wallace-Wells este o adevărată undă de șoc, o carte despre apocalipsa încălzirii globale pe înțelesul tuturor. Tot ce au descoperit oamenii de știință în ultimii câțiva ani este explicat pas cu pas în acest thriller științific. Pământul nelocuibil conține urmele civilizației de mult apuse ce a dus la distrugerea sa.

Drømmen om et tre

Maja Lunde

“Drømmen om et tre” este romanul cu care Maja Lunde își încheie Cvartetul Climatic, unul dintre cele mai mari succese din literatura norvegiană contemporană. Este o poveste înfricoșătoare și captivantă despre responsabilitatea noastră față de această planetă, atât ca specie, cât și ca indivizi. Lunde scrie despre părinți și copii, despre conexiunile care ne leagă și despre dragostea pe care o avem pentru natură. Trecutul, prezentul și viitorul sunt țesute împreună, iar romanul pune întrebări la care epoca noastră se străduiește să răspundă: Cum a devenit homo sapiens specia care a schimbat totul? Merităm să fim stăpâni ai naturii? Și suntem și noi o specie pe cale de dispariție?

Istoria apelor

Maja Lunde

„Istoria apelor” este un roman hipnotic, emoționant, motivațional și se concentrează  asupra puterii naturii și a spiritului uman. Acesta te face să te gândești la soarta planetei și la ce se va întâmpla cu omenirea în timpul și după criza climatică. Romanul urmărește două povești. Prima este cea a lui Signe(2017), o fată crescută în Norvegia printre cascade, râuri, ghețari și fiorduri și care a luptat toată viața împotriva celor care încercau să supună forțele naturii, secătuindu-i resursele. Cea de-a doua este povestea lui David(2041) care străbate Franța, spre nord, împreună cu fiica sa, Lou, încercând să ajungă în tabăra Bordeaux sperând că acolo se vor reîntâlni cu Anna și micul August. Cele două narațiuni încearcă să ne aducă în fața ochilor un prezent asupra căruia încă mai putem acționa și un viitor ce este din ce în ce mai verosimil.

Ultimii cai din stepă

Maja Lunde

“Ultimii cai din stepă”, face parte, alături de bestsellerurile internaționale, “Istoria albinelor” și “Istoria apelor” din tetralogia schimbărilor climatice. Distopie a dezastrului post climatic, poveste de dragoste, dramă familială, roman de aventuri de călătorie, cartea șochează, incită și îndeamnă la reflecție. Un roman despre cai, dar nu doar atât. Trei povești separate, care sunt plasate în tot atâtea secole, dar care sunt legate unele de altele. Într-un viitor distopic, dar și într-un trecut nu foarte îndepărtat, povestea unei specii de cai, considerată dispărută, străbate Europa și devine fundalul unui mesaj deopotrivă alarmant și salvator. Alternând trei voci narative(Sankt Petersburg 1881, Mongolia sfârșitul secolului XX, Norvegia 2064) Maja Lunde creionează o poveste neliniștitoare despre supraviețuirea speciei umane.

Istoria Albinelor

Maja Lunde

V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără aceste mici viețuitoare? Mulți poate ar spune că nu ar fi mare pagubă, dar Maja Lunde trage un semnal de alarmă care ar trebui să constituie un avertisment pentru întreaga omenire. Polenizarea pe care aceste albine o fac este un punct cheie al supraviețuirii omului ca specie. În lipsa ei, sursele de hrană s-ar putea împuțina dramatic, acest lucru ducând nu numai la posibile războaie pentru hrană, ci și la pură extincție a umanității. Cartea conține trei povești care au în centru trei familii din perioade de timp diferite ( Anglia 1852, Statele Unite 2007, China 2098), perioade în care totul se axează pe viața și dezvoltarea albinelor. „Istoria albinelor” este un roman care ne face să ajungem la concluzia sumbră că nici când suntem convinși că am pierdut totul, nu am pierdut totul cu adevărat. Există mereu posibilitatea de a o lua de la capăt și dacă nu o facem noi, va exista mereu cineva după noi care să o facă. Viața găsește întotdeauna o soluție pentru a merge mai departe.

Sfârșitul poveștii

Privind în urmă, nu putem decât să avem sentimente de împlinire că am reușit să facem din Curtea de Argeș și localitățile ce înconjoară orașul o zonă măcar puțin mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Haideți totuși să ne întoarcem în timp și să facem o retrospectivă a proiectului.

Începuturile Sustainability Focus au adus împreună o mână de oameni deja familiarizați cu ecologia și voluntariatul. Aveam numeroase așteptări de la proiect, conturându-se în timp și un țel principal: să educăm tinerii argeșeni pentru a garanta un viitor mai verde meleagurilor noastre.

Un prim pas a fost promovarea proiectului, având loc astfel de campanii atât fizic (prin școli, licee, etc.), cât și online (platformele de social media fiind eficiente ca întotdeauna). Am reușit să aducem alături de noi o varietate de persoane, fără să ținem cont de mediul de proveniență, școală, implicare anterioară în astfel de activități. Oricine era dispus să își aloce măcar câteva ore pentru a învăța ceva nou era binevenit.

Cele mai numeroase activități au fost atelierele educative și interactive. O mare parte dintre acestea au avut loc în sălile Casei de Cultură “George Topîrceanu”, locație accesibilă tuturor, fiind în centrul orașului. Temele abordate au variat de la dezvoltare durabilă până la importanța muncii în echipă și a comunității implicate cu scopul protecției mediului. Trainerii au fost atât persoane deja cunoscătoare ale domeniului, cât și voluntari ce au depus efort în realizarea unor prezentări corecte, utile și informative.

Însă, am considerat că tot nu vom ajunge astfel la un număr optim de tineri din oraș. Analizând situația, am concluzionat că o locație unde cu siguranță vom reuși să adunăm și să educăm cât mai multe persoane este chiar școala. Voluntarii noștrii au ținut astfel ateliere fizice în școlile din zonă, primind un feedback pozitiv din partea elevilor – aceștia chiar ne-au invitat să le fim alături și în săptămâna Școala Altfel sau în Săptămâna Verde.

Printre activitățile organizației de tineret, una dintre cele mai notabile este realizarea unui schimb de obiecte ce a venit ca o concluzie a atelierelor despre Pactul Verde European și a celui despre resurse și consum responsabil.  Voluntarii au adus obiecte utilizate de care nu mai aveau nevoie, oferindu-le cuiva dornic să le folosească și făcând astfel un schimb prietenos cu natura. Oana, voluntar Sustainability Focus încă de la început, a mărturisit că avea o pereche de căști nefolosite în dulap de ceva timp deoarece primise două de Crăciun. A fost încântată că se poate bucura de ele cineva care chiar avea nevoie și că a obținut și niște cărți mult dorite în schimb.

În mediul online, proiectul nostru a realizat și câteva postări informative cu tematică ecologică. Importanța copacilor și ziua faunei au reprezentat două dintre aspectele abordate pe paginile noastre de social media.

Sperând că tinerii au învățat ceva în urma atelierelor, i-am rugat să ne ofere propuneri despre mediu pe care le-am trimis ulterior primăriei Curtea de Argeș. Deși noi mereu am încurajat comunitatea să comunice deschis cu factorii decizionali locali, încă sunt persoane care se tem de acest lucru. Astfel noi am unit vocile individuale ale acestora și le-am făcut auzite la alt nivel.

Putem concluziona astfel un singur lucru – țelul nostru comun a fost atins cu succes. Ba chiar mai mult, orașul nostru nu a fost singurul care s-a dezvoltat, mergând într-o direcție mai verde. Tinerii voluntari participanți au mărturisit că Sustainability Focus i-a dezvoltat pe partea de hard skills – precum realizarea de postări social media sau susținerea unui atelier -, și soft skills – muncă în echipă, punctualitate, empatie.

Echipa Sustainability Focus

Let's Connect

contact@euroactive.org
Curtea de Argeș, Romania

Volunteer

There are lots of ways to lend a Helping Hand.

Let's be #euroactive together!

Donate

Invest in Youth, Invest in Education!

Support us!

Newsletter

Receive emails with news about different opportunities, educational resources, and updates on our projects.